7 VRAGEN DIE JE HELPEN EEN KEUZE TE MAKEN

Help! Ik moet kiezen…

pexels-andrea-piacquadio-3807738

Niets is zo moeilijk als het maken van keuzes. In deze blog neem ik je mee hoe je door middel van 7 vragen altijd de juiste keuze maakt. 
Ik heb een praktijk voorbeeld toegevoegd om het concreet te maken.  

Je hebt hele alledaagse keuzes, zoals wat je gaat eten, welke broek je aantrekt, hoe je je dag indeelt. Ik zou zeggen, keuzes met relatief weinig impact. Er zijn ook ingewikkeldere keuzes met meer impact, zoals waar je gaat wonen of naar welke school je zoon of dochter gaat. 
De grote levensbepalende keuzes, vaak ook wel dilemma’s, kunnen je behoorlijk bezig houden. Voorbeelden hiervan die ik in de praktijk veel tegenkom: B
lijf ik in deze baan of ga ik verder kijken? Is dit de partner waar ik mee verder wil?

Kiezen vanuit je hart
Wat zou het toch mooi zijn als je zelf de waarheid in pacht hebt en keuzes kunt maken die recht uit je hart komen. Dus zonder ruis van goedbedoelde adviezen van familie of vrienden en allerlei belemmerende gedachten en angsten die je hebt. Maar juist een keuze die alleen gefocust is op wat wil ik nu ècht? 

Iedereen kan kiezen
Ik weet zeker dat iedereen dit kan! 
Ik kwam onderstaande methode tegen van een collega coach, Charles Davies, en mag deze graag van hem lenen. Zijn methode neemt je mee om vanuit meerdere perspectieven naar jouw keuze te kijken. En het mooie is, dat die 7 vragen onderling gelijk ook een soort van toetsvragen zijn en je jezelf niet kunt foppen. 

Maar wat zijn die vragen dan?  

  1. Is this what I live for?
  2. Is this what I dream of?
  3. Is this what I wish for?
  4. Is this what I love?
  5. Is this what I demand?
  6. Is this what I want?
  7.  Is this what I need?

That’s it!
Als je al deze vragen met ‘yes’ hebt beantwoord, dan weet je dat dit een goede keuze is. Probeer maar eens. 

Van gesloten naar open vraag
Maar wat nu als er een ‘no’ tussen zit? Dan stap je van de gesloten vraag af en kom je in de volgende open vragen terecht: 

  1. What do I live for?
  2. What do I dream of?
  3. What do I wish for?
  4. What do I love?
  5. What do I demand?
  6. What do I want?
  7. What do I need?

Dus stel, je hebt ‘Is this what I want’ met een nee beantwoord, dan pak je de open vraag erbij ‘What do I want’. Hier ga je verdieping aanbrengen aan je ‘No’. Net zolang deze op ‘Yes’ komt te staan.
Het lijkt ingewikkeld, maar aan de hand van een voorbeeld laat ik je zien hoe het werkt. 

Voorbeeld: 

 

Praktijkvoorbeeld: 

 

 


Een van mijn coachees wikt en weegt over een volgende stap in haar carrière. ‘Moet ik bij mijn huidige werkgever blijven of toch op zoek naar iets anders?’. Haar ratio (lees in dit geval: haar angst) zegt om in haar huidige baan te blijven gezien het goede salaris en de zekerheid van het in loondienst zijn. Haar emotie zegt om op zoek te gaan naar iets wat haar echt voldoening geeft. 
De 7 vragen gaven haar inzicht over haar huidige baan. Wij formuleerden de stelling: ‘ik blijf in mijn huidige baan’. Alle 7 vragen kregen een ‘nee’. Hier was werk aan de winkel. In een coachtraject zijn we aan de slag gegaan met de 7 openvragen. 

Wil je nog meer referenties ontvangen en eventueel zelf in contact komen met iemand die jou is voorgegaan, laat me gerust weten!